Bedenker

Bedenker en initiatiefneemster: Ira van Eelen

Als moeder van een 12 jarige pre-puber, constateerde ik dat de motivatie om goed voor het gebit te zorgen, juist in die leeftijdsgroep in gevaar is.
In plaats van dit te laten bij een constatering bedacht ik ToothCamp 2014, Poetsen in de RAI.

Hoe is het zo gekomen?

Naar aanleiding van een gesprekje op school met een moeder (niet geheel toevallig een tandarts) waarin wij onze zorg en frustratie deelden over de toekomst van het pubergebit…. ontstond dit idee: de organisatie van een spannende dag waarin je 8e groepers informeert over en motiveert voor hun eigen tanden, onder het motto van

“Je tanden zijn van jou, niet van de tandarts of je ouders.
Zorg er voor!”

Op deze dag laten we de pre-pubers zien en ervaren dat suiker zuur is, hoe sterk porselein wel is … maar ook weer niet. We laten ze ruiken hoe een vieze mond stinkt, hoe slechte tanden er uit zien, proeven hoe het is om niets te proeven met een kunstgebit.

Waarom juist deze groep?

Je kan met 8e groepers hele spannende dingen doen terwijl ze nog wel naar je luisteren. Je kan ze laten zien hoe we over slechte gebitten denken, door met ze te kijken naar de gebitten van de goeie- en de slechteriken in Pirates of the Caribbean. Je kan ze laten proeven via een lolly in plastic hoe een kunstgebit is. Je kan ze al enge plaatjes laten zien zoals ze ook spannende games spelen. Je kan ze aanspreken op ijdelheid, reinheid en zelfvertrouwen.

De 8e groepers gaan volgend jaar hun middelbare schoolperiode in. Eén van de belangrijkste maar ook gevaarlijkste periodes in hun tandheelkundige leven is. Het gebit is nog niet volwassen net als de eetgewoontes en mondverzorging.

Gezonde tanden, een gezonde mond en een gezond lichaam is een samenspel, geen optelsom van onderdelen. Het maakt uit of je cola drinkt op je 14e of je 24e. Mogelijke schade die in je puberteit optreedt is onherstelbaar. Het maakt uit op welk tijdstip van de dag je poetst. Water drinken i.p.v. frisdrank maakt uit en niet roken ook! Je kan ze al vertellen dat ieder meisje dat nu geboren wordt 100 kan worden maar ook, dat door evolutie ons gebit daar eigenlijk niet meer geschikt voor is…..

En daarom… Wil ik ook de ouders uitnodigen voor deze dag. Ik wil dat ook zij met extra motivatie naar huis gaan en niet denken dat ze op het gebied van tanden al klaar zijn. Poetsen kunnen ze inderdaad (hopelijk) al zelf maar al die andere dingen, weten veel ouders vaak onvoldoende.

Wat hebben we bereikt?

  • Inmiddels vieren we het lustrum van ToothCamp in de RAI
  • We organiseren dit jaar ook ToothCamps in Groningen en Den Bosch en voor een speciale doelgroep in Breda.

Het ideaal en de mogelijkheid! Ik droom nog over en werk aan…

  • ToothCamps in Drenthe en Limburg
  • Een keer een ToothCamp item in het Jeugdjournaal
  • ToothCamps in het buitenland, per slot is het probleem universeel
  • ToothCamp als project dat een vast onderdeel wordt voor 8e groepen op scholen
  • Een aantal ToothCamp proefjes dat een vaste plek krijgen bij NEMO
  • Een groep formeren van jonge tandartsen die het leuk vinden om met kinderen in gesprek te zijn
  • Een ontwerptraject met de talenten van de Hermitage.

Maar vooral droom ik van … 

Een hoop tanden die het over 50, 60, 70, … jaar nog prima doen in gezonde monden!

Netwerk

Ik ben bij de RAI terecht gekomen omdat ik in de adviescommissie van de Dental Expo zit.

Ik ben bij het Congrescentrum 1931 van de Brabanthallen terecht gekomen dankzij en op verzoek van JTV Den Bosch.

Ik ben bij ACTA terecht gekomen omdat ik daar les gaf aan laatstejaars tandheelkunde studenten i.v.m. het Dental Management Game.

Ik ben bij tieners met een verstandelijke beperking gekomen door het Breda College waar we nu TandKamp organiseren.

Ik ben bij Archigenes in Groningen gekomen door het Studenten Congres van de KNMTwaar ToothCamp welkom is.

Ik ben bij tandheelkunde terecht gekomen door 25 jaar marketing voor Vertimart, DE automatiseerder van bijna de helft van alle praktijken in Nederland! www.vertimart.nl