Ira van Eelen, bedenker van ToothCamp

Als moeder van een 12 jarige pre-puber, constateerde Ira van Eelen dat de motivatie om goed voor het gebit te zorgen, juist in die leeftijdsgroep in gevaar was. Ze sprak erover op school met een moeder, niet geheel toevallig een tandarts. Ze deelden hun zorg en frustratie over de toekomst van het pubergebit. Maar daar bleef het niet bij. Ira liet het niet bij deze observatie, ze bedacht ToothCamp Poetsen in de RAI, dat voor het eerst plaatsvond in 2014. 

ToothCamp is een spannende dag waarin je 8e groepers informeert en motiveert om goed voor hun tanden en kiezen te zorgen.

Op deze dag kunnen pre-pubers zien en ervaren dat suiker zuur wordt, hoe sterk porselein wel is … maar vooral ook weer niet. Ze kunnen ruiken hoe een vieze mond stinkt, hoe slechte tanden er uit zien, ervaren hoe het is om niets te proeven met een kunstgebit.

Ira’s overtuiging is dat je met 8e groepers echt spannende dingen doen terwijl ze ook nog wel naar je luisteren. Je kunt ze laten zien hoe we over slechte gebitten denken door met ze te kijken naar de gebitten van de good- en de bad guys in Pirates of the Caribbean. Je kan ze laten proeven via een lolly in plastic hoe een kunstgebit is. Je kunt ze enge plaatjes laten zien zoals ze ook spannende games spelen. Je kan ze aanspreken op hun ijdelheid, hygiëne en zelfvertrouwen.

En die 8e groepers gaan een jaar later hun middelbare schoolperiode in. Eén van de spannendste, belangrijkste maar ook gevaarlijkste periodes in hun tandheelkundige leven. Het gebit is nog kwetsbaar en niet volwassen, net als hun eetgewoontes en mondverzorging.

Gezonde tanden, een gezonde mond en een gezond lichaam is een samenspel, geen optelsom van onderdelen. Het maakt uit of je cola drinkt op je 14e of je 24e. Mogelijke schade die in je puberteit optreedt is onherstelbaar. Het maakt uit op welk tijdstip van de dag je poetst. Water drinken i.p.v. frisdrank maakt uit en niet roken ook! Je kan ze al vertellen dat ieder kind dat nu geboren wordt 100 kan worden maar ook, dat door evolutie ons gebit daar eigenlijk niet meer geschikt voor is…..

En daarom… wil ToothCamp ook de ouders uitnodigen voor deze dag. Zodat ook zij met extra motivatie naar huis gaan en niet denken dat ze op het gebied van tanden al klaar zijn. Poetsen kunnen de kinderen inderdaad (hopelijk) al zelf maar van al die andere dingen weten ouders vaak onvoldoende.

Wat hebben we intussen bereikt:

  • Inmiddels heeft ToothCamp een lustrum in de RAI gevierd
  • Werden in 2019 ook ToothCamps in Groningen en Den Bosch en voor een speciale doelgroep in Breda georganiseerd.
  • Pakken we na de stille Coronajaren ToothCamp weer op in 2023!

Het ideaal en de mogelijkheden creëren voor: 

  • ToothCamps in Drenthe en Limburg
  • ToothCamp in het Jeugdjournaal
  • ToothCamps in het buitenland, per slot is het probleem universeel
  • ToothCamp als project dat een vast onderdeel wordt voor 8e groepen op scholen
  • Een aantal ToothCamp proefjes dat een vaste plek krijgt bij NEMO
  • Een groep formeren van jonge tandartsen die het leuk vinden om met kinderen in gesprek te zijn
  • Een ontwerptraject met de talenten van de Hermitage.

En daarmee heel veel tanden en kiezen de gelegenheid geven om het over 50, 60, 70, jaar nog prima te doen in gezonde monden.

Over Ira van Eelen:

Ira is lid van de adviescommissie van de Dental Expo

Ira is bij het Congrescentrum 1931 van de Brabanthallen terecht gekomen dankzij en op verzoek van JTV Den Bosch.

Ira is bij ACTA terecht gekomen omdat zij les gaf aan tandheelkunde studenten i.v.m. het Dental Management Game.

Ook is Ira bij tieners met een verstandelijke beperking gekomen door het Breda College waar zij nu Tand Kamp organiseren.

Door het Studenten Congres van de KNMT is Ira bij Archigenes in Groningen gekomen.

Ira is bij tandheelkunde terecht gekomen door 25 jaar marketing voor Vertimart, de automatiseerder van bijna de helft van alle praktijken in Nederland!